y.dengaev » 09.09.2014, 19:12
Думав, що сьогодні продам гуму, а вийшло як завжди, ще й винний залишився.
Звонить мені сьогодні чувак і каже, гуму ще продаєте, кажу да, каже по чому продаєте, ціна в мене 1200 стоїть, кажу за 1000 забирай, каже якщо сьогодні пришлю гроші, то відправите, кажу да. Каже тільки давайте через ощадбанк банкомат, бо в мене ощадбанк, ну ок кажу. Присилає мені смс з інформацією куди слати, а я шлю смс з номером моєї картки. Приходжу до банкомата, звонить він мені і каже, я зараз в інтернет клієнті баку буду вам перекидати гроші, а вам потрібно буде зробити підтвердження через банкомат (поки чекав звінка, повтикав в інтернеті по ощадбанку варіанти переказів, дивлюсь є варіант переказу з картки на картку з їхнього сайту і підтвердженням операції по смс і ще кучою варіантів). Підхожу, вставляю картку ввожу пін, він каже бери перекази і вибирай інша картка, каже потрібно бігом робити, бо транзакція триває 20-40 секунд, щоб зв'язок не втратився і відразу диктує мені номер картки, я ввожу, але ж бачу, що це я буду переказувати кошти, а не мені будуть переводить, я ввожу продиктований номер і натискаю підтвердження. Я вже давно зрозумів що це кидок, але знаю, що коштів в мене немає і продовжую грати в гру, цікаво стало чим закінчиться. Транзакція відмінена, кажу не пройшла, він просить все ще раз повторити, повторюю, але вже кажу йому причину відмови, що недостатньо коштів на рахунку і вказую, що кошти не мені переказують, а я переказую, на що він запевняє, що кошти переводяться мені і просить ще раз повторити по 500 грн, так як може ліміт якийсь стоїть. Пробую ще раз на 500 і вказую, що причина відмови - брак коштів на рахунку, на що шахрай мені каже, потрібно подивитись скільки на рахунку коштів. Ну я витягнув картку і кажу, ти що мене наїбати хочеш, так не вийде, в мене коштів немає на карточці, нічого я не переведу, шо ж ви не мені переводите, а він каже так це ж вам переводим, да кажу і смс приходить, що в мене коштів мало для переказу, на що шахрай кинув трубку.
Загуглив номер шахрая, дивлюсь вже як мінімум 2 місяці промишляє, думаю потрібно спробувати, хоч якось вплинути, на цю ситуацію.
Думаю зараз зайду в клієнт приватбанку і подивлюсь номер куди я переказував кошти, бо весь його не запам'ятав, мені ж його диктували, а не тут то було, ще немає цих транзакцій в мене в історії, пишу в підтримку, але номер картки, куди переказував кошти мені не дали, як не просив, сказали через 3 дня буде у виписках.
По дорозі в офіс заїжджаю в службу безпеки ощадбанку, там мені номер також не дали, бо це банківська таємниця, можуть надати тільки після звернення внутрішніх органів. І номер вони можуть дати тільки після відвідування банкомату, так як операція була не успішна і в центральних серверах вона не зареєстрована. Кажу можливо у вас є якийсь список, куди можна внести номер, щоб люди не страждали, а мені кажуть, що наш банкомат був лише комунікацією, йдіть в приватбанк. Потім в мене попросили всю інформацію, яку я маю, де це сталось і коли, хто і куди переводив кошти, я вказав перші цифри з номеру які запам'ятав, на що сказали, що це картка ощадбанку. Обіцяли дізнатися інформацію і тримати в курсі подій. Подякували за звернення.
Після ощадбанку поїхав в міліцію, де простояв в черзі 20 хв, мій робочий час тікає, а там не дуже суєтяться, поїхав в офіс працювати. В офісі в 15:40 зателефонував на 102, сказав, що хочу заявити про спробу шахрайства, записали всі мої дані, спробували зрозуміти, про яке шахрайство йде мова і записали телефон і ПІБ шахрая і сказали, що приймуть міри. Приблизно в 17:30 в мене звонить телефон з незнайомим номером. Піднімаю і трубку і чую - це міліція, ви де, кажу на роботі, а мені, а чого не дома, ми ж до вас приїхали, ви звертались, кажу да, а що сталось і пробую пояснити, що хотів повідомити про спробу шахрайства, мені кажуть, це потрібно йти у рай відділок, а не на 102 телефонувати, вам потрібно або писати заяву або відмову, прийдіть у рай відділок, кажу добре, після 6-ї зайду. Приходжу у рай відділок, а там мене ще ніхто не чекає, поки виясняли, що мені робити, прийшли люди писати заяву з приводу інтернет шахрайства і переказу коштів. Сказали мені чекати дома, до мене заїдуть. Приїхав до мене участковий, продиктував мені текст заяви, про відмову від написання письмової заяви, щодо інциденту і що я надав дані під час звінка для інформації і порадила звонити на 102 під час вбивств і т.д., тому що на кожний звінок у 102 вони повинні приїхати. Щодо заяви, то потрібно писати, коли постраждав, а на розводняк не вестись, це ж вже всі знають.
Отак я сьогодні хотів допомогти, а ще відчув себе винним, хотів допомогти, тому що колись сам попав в схожу ситуацію при покупці авто, і справу закрили через відсутність складу злочину, тому жалко, коли люди будуть віддавати останні кошти, а наша міліція, як завжди "нас береже".
Не попадайтесь на такі різні уловки, якщо є щось підозріле, відразу відмовляйтесь від співпраці, так як можна втратити набагато більше.
Шахрай - Бондаенко Виктор Александрович, Харьков, +380675267201, номер рахунку 5104 7700 слідуючі цифри не пам'ятаю і вроді в кінці 1213 чи 1312.